Поштовани,

на основу одредби важеће Наредбе о мјерама контроле заразних и паразитарних болести животиња и њиховом спровеђењу у 2015. години „Службени гласник Босне и Херцеговине 24/15“, Канцеларија за ветеринарство БиХ је донијела званично Упутство о спровођењу мониторинга бруцелозе код говеда у Босни и Херцеговини у 2015. години.

ЈУ Ветеринарски институт је надлежна дијагностичка установа за спровођење овог пројекта у Републици Српској и у сарадњи са Ресором за ветеринарство, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС спроводи све мјере описане у Упутству.

Бруцелоза је већ неколико година актуелна заразна болест у БиХ и самим тим континуирана опасност по здравље људи и животиња. Да би овај пројекат био успјешан позивамо на хармонизацију активности између свих ветеринарских организација и надлежних  управних и дијагностичких органа у Републици Српској.

Обавјештавамо колеге из теренских ветеринарских организација који активно узоркују крв говеда за испитивања да посебно обрате пажњу обиљежавање и означавање узорака, што је основа за успјех програма.

Инструкцију Канцеларије о достављању пропатног акта и образаца можете да видите ОВДЈЕ.

 

 

ЈУ Ветеринарски институт Републике Српске „Др Васо Бутозан“ Бања Лука