Ове године одржано је 30. ЈУБИЛАРНО САВЕТОВАЊЕ ВЕТЕРИНАРА СРБИЈЕ, на Златибору од 12. до 15. септембра.

На савјетовању су обрађене актуелне теме из области: континуирана едукација и побољшање квалитета ветеринарске дјелатности; актуелна епизоотиолошка ситуација; здравствена заштита и репродукција фармских животиња; новооткривене могућности комплексног света угљених хидрата у исхрани животиња; хигијене и технологије намирница анималног поријекла; клинички прегледи и зазимљавање пчела; здравствена заштита и репродукција кућних љубимаца; слободне теме.

Одржане су и четири радионице: клинички прегледи и зазимљавање пчела, оцјена услова добробити животиња и квалитет меса, практична примјена хормонских протокола у репродукцији млијечних крава; препуберална гонадектомија код паса и мачака.

Највише учесника било је на засиједању о актуелној епизоотиолошкој ситуацији што не чуди јер је недавно у Србији регистрована појава афричке куге свиња.

Предавања и радионице су држали домаћи и страни стручњаци уз учешће великог броја доктора ветеринарске медицине из Србије и региона. На овом савјетовању су присуствовали и доктори ветеринарске медицине из Републике Српске: из Ветеринарског института директор др Жељко Сладојевић, проф.др Драго Недић; из Ветеринарске коморе Саша Бошковић и друге колеге из разних крајева Републике Српске. Директор Института, др Сладојевић имао је и реферат у оквиру трећег тематског засиједања: Жељко Сладојевић, Марко Кировски, Љубомир Јовановић, Сретен Недић, Радиша Продановић, Иван Вујанац, Данијела Кировски: КОНЦЕНТРАЦИЈА ИМУНОГЛОБУЛИНА Г КЛАСЕ У КОЛОСТРУМУ КРМАЧА ДРЖАНИХ У РАЗЛИЧИТИМ АМБИЈЕНТАЛНИМ УСЛОВИМА.

У прилогу се налази Зборник радова и кратких садржаја 30. ЈУБИЛАРНОГ САВЕТОВАЊА ВЕТЕРИНАРА СРБИЈЕ у којем су објављени сви радови.

[pdf-embedder url=”http://virs-vb.com/wp-content/uploads/2019/09/Zlatibor_zbornik_30_savetovanje_2019.pdf”]

Припремио: проф.др Драго Н. Недић